Laddstolpar

Egen laddstolpe med laddbox för elbilen ger en rejäl en uppgradering för dig i Stockholm som redan har bilen och till vardags laddar i vanliga eluttag eller på allmänna laddningspunkter. Och för dig som går i elbilstankar så har du chansen att göra två kloka investeringar i samma lösning: skaffa laddstolpe samtidigt med elbilen så du får elbilens alla fördelar från dag ett. Begär offert redan idag, så är du halvvägs där.

Laddstolpe för smartare vardag

Vad är så smart med laddstolpe och laddbox för elbil i Stockholm?

  • Du når hela regionen på en laddning och hinner med god marginal hem innan elbilen behöver mer ström.
  • Våra smarta laddstolpar/laddboxar laddar inte bara utan håller även koll på batteriets kondition och underhåller
  • De flesta laddstolpar som vi erbjuder kan uppgraderas för att integreras med i smarta hem.
  • De smartare laddstolparna kan också kontrolleras via mobilapp.
  • Med appen kan du även bjuda in andra att använda din laddstolpe – lite som att öppna en egen elmack.
  • Laddstolpe med 4G, även på landet: Vi har laddare som istället för via wifi, kommunicerar via 4G-nätet, så att man kan ha koll på och styra sin laddstolpe även där wifi saknas.

Hur snabbt kan man ladda elbil?

Laddar du ofta från ett vanligt eluttag idag? Då finns det mycket tid för dig att vinna. Med egen laddbox kan du ladda upp till fyra gånger så snabbt, och samtidigt säkrare. Det går också bra att ladda längs vägen, där det finns snabba laddstolpar tillgängliga för allmänheten.

Om vi utgår från en normal personbil, som drar ca. 2 kWh per mil och har ett batteri i hyfsad kondition så behövs grovt räknat så här mycket tid för att bilen ska kunna köra 25 mil:

  • Vanligt eluttag: 24 timmar
  • Laddstolpe: 5 timmar
  • Allmän laddstation – normal-/semiladdare: 1 timmar
  • Allmän laddstation – snabbladdare: 15 minuter


Som framgår sker den största tidsvintsten genom att gå från vanligt eluttag till laddstolpe. Publika laddstationer är snabbare men gör det svårare att t.ex. sova, klippa gräset eller äta middag med familjen medan man laddar – mao. mer likt att tanka fossilbilen där man måste göra ett extra stopp på vägen.

Beror också på bilens inbyggda laddare

Elbilar och laddhybrider har inbyggda laddare, och vissa av dem – främst mindre bilar och laddhybrider klarar endast laddning med 1-fasström. Detta gör laddandet långsammare än hos de som klarar 3-fas. Vid stationer med snabbladdare gör detta dock ingen skillnad, för där kopplas likström förbi den inbyggda laddaren och rakt in i batteriet.

Lastbalansering

Medan vissa laddboxar laddar väl men håller sig väl inom säkerhetsmarginalerna så finns det också de som ger absolut mesta möjliga effekt genom sk. lastbalansering. De läser av hushållets kapacitet och levererar precis så hög effekt som elsystemet som laddboxen är kopplad till klarar av.

Med en lastbalanserande laddbox hemma så innebär det att den håller tillbaka när ni samtidigt kör tvättmaskinen, men släpper på rejält med effekt medan hushållet i övrigt drar lite el, exempelvis under natten, men alltid inom säkerhetsmarginalerna. På så vis kan man själv påverka hur snabbt elbilen laddas.

Laddstolpe för billigare laddning av elbilen

Redan i övergången från fossilbil till elbil sjunker milkostnaden. Går du sedan över från att främst ladda via allmänna laddstationer till att ladda hemma så sparar du flera kronor per mil.

ROT-avdrag för grön teknik

2021 den 1 januari infördes ett ROT-avdrag på upp till 50 procent på grön teknik – som exempelvis laddstolpe och dess installation. Det är ett avdrag på högst 50.000 kronor du kan få i skattereduktion. Bra att veta är avdraget inte gäller för alla typer av kostnader. Eftersom avdraget vänder sig till den som äger ägarlägenhet eller småhus så gäller inte ROT-avdraget där flera hushåll ska dela på laddningsstationer (exempelvis i bostadsrättsföreningar eller hos företag). Kontakta oss så berättar vi mer hur satsningen på grön teknik kan hjälpa er.